coperta_dsf

Cartea și scaunul cu rotile.

Pe lumea asta totul se reduce la bani. Nimic altceva nu contează. Nimeni nu contează dacă nu are bani. Vremurile pe care le trăim ne-au redus pe toți la niște sume. Nu mai ești om. Ești doar o grămadă de hârtii. Ești judecat în bani. Ce sume plătești la impozit. Ce sume plătești la asigurările de sănătate. Ce sume cheltuiești pe la farmacii, supermarketuri, benzinării și altele. Și să te ferească Cel de Sus să nu mai poți produce sumele astea. Că așa îți iei un picior în cur de la statul ăsta social de ajungi în afara sistemului solar. Trebuie să taci și să contribui. Atât. Nu cumva să te revolți când vezi că sumele tale nu se întorc în ceea ce ai tu nevoie. Nu! Statul nu-ți dă socoteală. Tu singur trebuie să te descurci. Pe drumurile pline de gropi, în spitalele jegoase și lipsite de minimul personal medical, cu nesiguranța de pe străzi și cu multe altele. Mai trebuie să te descurci și să te vindeci singur, în cazul nefericit în care pățești ceva. Tu sau copilul tău. Atunci nu e nimeni curios de asigurările tale medicale obligatorii. Atunci trebuie să strângi bani pentru a-ți opera copilul. Că, deh, facem retrocedări ilegale de miliarde de euro dar nu găsim bani pentru a salva viața unor copii. Și atunci? Atunci găsim soluții la indiferența cu care ne tratează cei care ar trebui să nu poată dormi de grija noastră. Că de asta i-am votat. Să trăim mai bine. Să fim protejați. Nu să-și voteze lor pensii și să se bucure doar de privilegii. Un stat care își abandonează un copil, care nu-i poate asigura acelui copil un tratament, pentru mine nu mai e stat. E doar o formă organizată de promovare a indiferenței, incompetenței și furtului.

M-am enervat. Recunosc. Ca de fiecare dată când aud de copii bolnavi ce se luptă singuri pentru viața lor. Redau mai jos câteva fragmente dintr-un articol. Sursa este Monitorul de Suceava.

***
„Micul poet” din Câmpulung Moldovenesc, imobilizat într-un scaun cu rotile, a reuşit să strângă, la lansarea primului său volum de poezie, 1.800 de euro, bani cu care va putea merge, pe 23 mai, la o clinică din Chişinău, pentru prima intervenţie chirurgicală.
Sebastian Crăciun, elev în clasa a III-a la Şcoala Gimnazială Nr. 3 ,,Bogdan Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, a fost diagnosticat cu tetrapareză spastică. Echipa Mobilă Gura Humorului, din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, a organizat, înainte de sărbătorile pascale, un eveniment cultural special pentru Sebastian Crăciun, ,,Mâini dibace”, în cadrul căruia elevul şi-a lansat şi volumul de poezie ,,Freamăt și speranță”.
Mulţi oameni de bine, instituţii, firme au fost alături de Sebi, cum îi spun apropiaţii, şi de familia lui, astfel că primul pas a fost făcut: s-au adunat banii necesari primei operaţii la Chişinău (excluzând transportul și cazarea mamei), din cele trei operaţii pe care copilul urmează să le facă. Din informaţiile furnizate de directorul executiv al Protecţiei Copilului Suceava, Dan Ionuţ Adomniţei, rezultă că banii strânși pentru Sebastian provin de la Primăria Câmpulung Moldovenesc – 12.000 de lei, Școala Gimnazială Stulpicani – 430 de lei, de la persoane fizice prezente la serbare și Asociația Kontrast-E Suceava – 1.270 de lei, de la elevii clasei a XI-a A – Colegiul ,,Alexandru cel Bun” Gura Humorului – 360 de lei. 205 lei şi 100 de euro au fost donaţi de trei persoane fizice din oraşul Gura Humorului.
„Intermedia Suceava, ca urmare a promovării cărţii lui Sebastian, a strâns 1.200 de lei. Asociația Kontrast-E Suceava, în parteneriat cu Intermedia Suceava, va organiza, vineri, 17 mai, lansarea cărții lui Sebi la Shopping City Suceava”, a completat şeful Protecţiei Copilului Suceava.
Pe 15 mai, Sebi își va lansa cartea la sediul Protecţiei Copilului Suceava.
Sebastian Crăciun mai are nevoie de încă două operaţii, în valoare de aproximativ 4.000 de euro. Pentru cei care vor să susţină cauza lui Sebi, vă punem la dispoziţie numerele de cont deschise pe numele părinţilor acestuia: RO44BPOS34103564828RON01, titular Cont Banc Post Crăciun Constantin Eugen şi RO 78 RZBR 0000 0600 1263 1105, titular Cont Raiffeisen Crăciun Ancuţa Iuliana.

***
Acest copil scrie cărți pentru a aduna bani pentru operațiile și tratamentele ce îi sunt necesare. Mi s-a făcut pielea de găină. Mâine la ora 17 are lansare de carte la Cărturești în Mall. Voi fi prezent. Vă îndemn pe toți să faceți la fel. Nu mai folosesc cuvinte mari. Vă spun doar că eu am un mare nod în gât. Pe pagina mea de facebook este întregul articol. Vă rog priviți cu atenție fotografia. Atât am avut de spus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *