jpg

Reforma sanitară – Ghid de supraviețuire.

Așa cum știți, de la 1 mai s-au schimbat unele aspecte în sistemul sanitar. Din păcate această schimbare a declanșat haos. A declanșat o isterie oarecum fondată a populației. Populație care este dezorientată. Populație care, și îmi asum ce spun, în marea ei majoritate, nu știe să citească un afiș. Ce să mai vorbim de informări din mediul online? Populație care, în marea ei majoritate, nu știe să treacă strada. Nu știe să completeze o cerere. Populație care știe doar să urle după drepturi, ajutoare sociale, subvenții și scutiri de tot felul. Populație care nu poate concepe că doar o mică parte a societății produce. Restul consumă. Și tocmai ăștia care nu produc nimic au gura cea mai mare. Destul cu astea că mă apucă nebuneala. Populația asta despre care vorbim nu cunoaște legile țării în care trăiește, dar cunoaște toate sărbătorile și toți sfinții din calendarul religios. Inclusiv pe Preafericitul Neoplasm și Preacuvioasa Candida. Populația asta înjură corpul medical, dar acceptă orice le spune o sutană neagră. Mă rog. Din nou mă abțin să comentez. Că voi fi acuzat de erezie. Exact cum am mai zis. Trăim în evul mediu și evul media. Doar că pentru o mare parte, evul media se rezumă la poze cu bmw-ul pe facebook, la citate cu iubirea care învinge gonoreea, la cugetări de divorțate sau părăsite, care, nu-i așa?, oferă suflet, nu pizdă. Că doar din cauza sufletului ei prea frumos a părăsit-o el. V-am mai povestit de obositele astea. V-am mai povestit și despre alte caractere ”deosebite și civilizate” de pe net. Oamenii care gândesc, care sunt informați, care știu să scrie corect și să citească, sunt atât de rari încât ar trebui să fie ocrotiți prin lege.

Cum spuneam, gloata are reformă în sănătate. Gloata are card de sănătate. Mare parte. Cei care nu au card s-au și simțit răstigniți. S-au și simțit excluși. Și a început panarama. Lăsând la o parte lipsa de comunicare a decidenților, lăsând la o parte zvonistica și frica din sistem, lăsând la o parte chiar faptul că nici aplicanții reformei, adică noi, medicii, nu ne-am informat exact, pot afirma că tot acest haos putea fi evitat foarte ușor. Asta cu condiția ca ăștia care urlă că au drepturi să fi cunoscut naibii legea aia care le conferă toate astea. Legea asigurărilor de sănătate. Dacă nu chiar Constituția României. Ar fi văzut toți că accesul la serviciile medicale nu poate fi condiționat de uin rahat de bucată de plastic. Ești asigurat în sistemul din România, da? Atunci frățioare ai dreptul la consultații, la internări, la bilete de trimitere, la rețete compensate, la tratamente, la orice. Că așa e la noi. Unul plătește și zece consumă. Niciun medic pe planeta asta, atât timp cât tu ești asigurat, nu-ți poate refuza vreun serviciu medical, în limita competenței, normal. Dacă aveați asta în cap, nu mai urlați pe la spitale, pe la casele de asigurări, pe la cabinetele medicale. Din câte știu eu, și știu bine, că am multe surse de informare, că, deh, sunt și jurnalist acum, apariția cardului, chiar obligatoriu, nu a abrogat legea fundamentală a sănătății, nu?

Ca să terminăm dracului odată cu iureșul ăsta vă voi explica situațiile punctual. Țin să precizez că sunt obiectiv. Nu iau partea nimănui. Voi mă știți, nu? Demult. Atunci aveți foarte clar în cap ideea că pentru mine contează fiecare pacient. Eu unul nu pot accepta un sistem de sănătate, o metodologie, care să fie funcțională 99%. Nu! Pentru că ăla 1% reprezintă un om. Cu problemele lui, cu dramele lui, cu povestea lui de viață. De asta m-am făcut medic. Pentru că îmi pasă. Că altfel mă făceam dracului ceasornicar.

Voi prezenta situațiile prin prisma pacientului. Vă rog să căscați bine ochii și să băgați la cap ce vă spune subsemnatul.

Ești asigurat, da? Nu contează ce categorie. Pensionar, salariat, coasigurat, plătitor direct, etc. Repet. Asigurat. Peste 18 ani. De copii ne ocupăm în paragraful următor. Bun. Mergi la medic. Prima situație. Ai card. Aici e simplu. Ți se activează cardul, ți se eliberează tot ce ai nevoie. Punct. Dacă nu merg serverele casei naționale, nu ai ce face. Aștepți până își revin. Ori te reprogramezi. Dar de obicei se găsește o soluție. Întârzierile vor fi din ce în ce mai mici, că doar nu cred eu că stau degeaba cei responsabilli cu ele. E neplăcut, dar nu mori. În cazul în care ți se blochează cardul, te prezinți la casa județeană de asigurări, la serviciul IT, și explici acolo ce și cum. Medicul în niciun caz nu va ști cum să deblocheze un card. Că e medic. Deblochează oameni nu carduri. Punct. Nu mai urlați inutil. Asta e situația.

Ești asigurat, da? Categoriile cunoscute. Peste 18 ani. Nu ai card. Aici, dragii mei, sunt câteva situații distincte;

Prima: nu ai card, că ești tu altfel și din motive religioase sau de conștință nu vrei să ai de a face cu el. Atunci renunță dracului și la televizor și la net și la telefon și la mașină. Și trăiește dracului în codru. Opinia mea personală. Sistemul însă te ajută. Nu vrei card. Te duci frumos la casa județeană de asigurări de sănătate și faci o cerere în care explici motivele tale. Acolo ți se va elibera o adeverință care înlocuiește cardul. Cu adeverința asta beneficiezi de tot ce vrea mușchiul tău în sistemul de sănătate. Atâta timp cât ești asigurat. E clar până aici? Bun.

A doua: nu ai card pentru că l-ai pierdut sau distrus. Te duci frumos la casa județeană de asigurări de sănătate. Faci o cerere în care explici ce și cum. Plătești taxa pentu eliberarea unui nou card. 15 lei. În termen de 60 de zile vei primi alt card. Până atunci ți se eliberează o adeverință care înlocuiește cardul. Cu adeverința asta beneficiezi de tot ce vrea mușchiul tău în sistemul de sănătate. Cât ești asigurat. Clar? Beton. Menționez că aici nu merge cu vrăjeala. Nu poți spune că nu ai primit cardul. Că se poate verifica dacă ți-a fost tipărit și/sau trimis.

A treia: nu ai primit card. Vei primi. Până atunci te prezinți la medic cu dovada de asigurat. Cupon, adeverință de salariat, etc. Ca și până acum. Atenție! Nu aveți ce căuta la casele județene. Ești asigurat frățioare. Cu card sau fără card tu ai dreptul conform legilor din țara asta la asistență medicală gratuită. Medicul care îți refuză asistența medicală sau ți-o condiționează de o bucată de plastic este în culpă. Poate răspunde în fața legii. Nu e de glumă. Unii colegi vă vor pune poate să semnați în fișă sau registrul de consultații. E dreptul lor de a se acoperi la un eventual control. Vă sfătuiesc să semnați. E o măsură de protecție și pentru medic și pentru voi. Așa e civilizat și normal. Așa pot demonstra eu, în fața unei comisii de audit, că tu, pacient, ai fost la mine la cabinet și ai beneficiat de un serviciu medical. Nu mai futeți activitatea caselor județene pentru chestii inutile. Sunteți asigurați. Boala nu stă după o bucată de plastic. Clar? Sper să înțeleagă și colegii mei. Chiar dacă mulți dintre ei, de frică, sunt reticenți la cuvintele mele de mai sus.

Copiii beneficiază de asistență medicală gratuită. Așa e legea. Copiii nu au card. Medicul consultă și eliberează o rețetă. Normal că nu merge copilul singur la farmacie să o ia. Merge cu unul din părinți. Nu contează dacă părintele are sau nu card. Asta e o tâmpenie. Adică eu stau în Germania. Mi se rupe de asigurările din România, da? Vin în țară de crăciun. Răcește copilul. Mă duc la medic. Iau rețeta. Merg la farmacie și nu pot ridica medicamentele copilului meu pentru că nu am o bucată de plastic? Ce e lăbăreala asta? Semnez că le-am ridicat. Dau serie de buletin sau pașaport și la revedere. Sunt farmacii care cer copii după buletin. Pentru ce? E un mare abuz. Făcut tot din frică și dinnecunoașterea legii. Că, sincer, farmaciștii sunt mai fricoși ca medicii. Pe bune.

Cardul ăsta închide cercul. Are rolul de a demonstra că pacientul a primit un serviciu medical. Că a primit un tratament. Cardul ăsta nu are de a face cu calitatea de asigurat. Cardul ăsta e un prim pas spre un control mai eficient. Justificat oarecum de faptul că au fost situații în care s-au făcut fraude. Să vă reamintesc de anumite laboratoare din capitală? Să vă reamintesc de anumiți colegi care scriau rețete fictive? Unii chiar și pe morți. Repet. Nu suntem toți hoți. Nu fraudăm. Nu furăm. Cardul, nu în varianta asta, sper eu, cândva poate va înlocui hârtia, rețeta, fie ea și electronică. Nu acum, că nu e gândit așa. Dar cine știe?

Vă mai spun că eu lucrez pe carduri din februarie. Atunci le-am activat pe marea majoritate. Și acum nu am probleme majore. Și ca să fiu sincer până la capăt, am sperat că voi primi un bonus, ca la rețeta electronică. Am fost printre primii care au lucrat cu ea. Vă mai spun, spre indignarea colegilor mei, că voi merge la casa județeană de asigurări de sănătate să ridic cardurile de asigurat pentru pacienții mei. Am văzut ce aglomerație e acolo. Un drum de la Șerbăuți la Suceava costă 70 de lei. Că sunt oameni bătrâni și bolnavi. E greu cu autobuzul. Și plătesc pe câte unul care-i duce. Uneori dintr-o pensie de 350 de lei. Prefer să fiu oaia neagră printre colegi decât să știu că pot face ceva pentru cineva și să nu fac. Nu sunt un bun coleg. Nu sunt un mare doctor. Dar sunt un al dracului de mare om.

Că vrem, că nu vrem, sistemul se schimba. Regulile se schimbă. Vin chestii noi. Chestii impuse de partenerii europeni. Nu contează dacă suntem sau nu de acord cu ele. Nu decidem noi. Noi doar aplicam un contract. Un angajament. Și nu uitați, dragi colegi, că sunt legi în țara asta care ne apără și pe noi. Nu vă mai percepeți doar imputabili și abuzabili. Că nu suntem așa. Atât timp cât suntem acoperiți și lucrăm după carte nu are ce să ni se întâmple.

Pentru cei care mă tot întreabă de evoluția mea în Cupa Monitorul la tenis am o veste proastă. Merg din înfrângere în înfrângere. Eu sunt bun. Voi mă știți, nu? Doar că mă încurcă fileul, terenul prea mic și adversarii care mă aleargă. În rest sunt valoros. Anunț pe această cale intenția mea fermă de a juca finala pentru trofeul Lingura de lemn. Chiar dacă sunt ciuca bătăilor, câștigul meu e în sănătate, experiență și prieteniile pe care le leg pe teren. Ce spuneți? La meciul viitor veniți să mă susțineți? Poate câștig și eu câteva game-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *